Menu

Ďalšie

Americký futbal

Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers

26:31

koniec udalosti (0:7, 10:14, 13:7, 3:3)

24.01.2021, 21:05 • Lambeau Field • Finále konferencie NFC • Libor Štěpán (@libstep73) cz

A rychle spěchejme na finále konference AFC, které začne za malou chvíli. (00:37:38)

Tampa Bay Buccaneers podruhé v historii klubu postupují do Super Bowlu a přepisují historii celé NFL, protože jako vůbec první klub v 55leté historii Super Bowlu odehrají tento zápas na vlastním hřišti!
Přímo na stadionu sledovalo zápas 7 772 nakonec smutných diváků.
Neskutečné věci se děly ve druhém poločase! Packers začínali na míči, ale místo toho, aby ukrojili z 10bodové ztráty, Whitehead skvěle vyrazil Jonesovi míč, White ho sebral a hned další hrou se Buccaneers 8yardovým catchem tight enda Camerona Bratea ocitli ve vedení o 18 bodů. Zdálo se, že otřesení Packers už nebudou klást žádný odpor a Tampa dovede zápas v poklidu do vítězného konce, jenže domácí se vzchopili, za 4 minuty přešli hřiště a tight end Robert Tonyan tak 8yardovým catchem vrátil rozdíl na 11 bodů. A pak to přišlo. Tom Brady podhodil dlouhý míč na Evanse, Amos zachytil interception a Packers se dlouhým 7,5 minut trvajícím drivem definitivně vrátili do zápasu, poslední akcí byl 2yardový catch receivera Davanteho Adamse. Následně však při dvoubodové konvezri St. Brown neuvěřitelně pustil na zem jasný catch, takže místo 3 bodů rozdílu jich bylo 5, což je v americkém fotbale úplně jiná situace. Hosté tak stále měli dobrou pozici k rozhodnutí zápasu, jenže Brady udělal další chybu a hodil místo jasného touchdownu na Evanse druhou interception do rukou Alexandera. Jenže domácí této šance absolutně nedokázali využít a rychle šli ze hřiště. Co se však nestalo, Brady vzápětí pod tlakem obrany hodil třetí interception, znovu do rukou Alexandera, ale Packers se rozhodli, že tento zápas prostě nevyhrají, ani tuto nabídku totiž nevyužili k náznaku ohrožení soupeřova území! Necelých 5 minut před koncem pak kicker Ryan Succop proměnil 46yardový field goal a dostal hosty aspoň do 8bodového vedení. Domácí se naposledy nadechli a dokázali přejít téměř celé hřiště. Posledních 8 yardů ale ani na 3 pokusy nezvládli a poté nepochopitelně místo riskování při 4. downu kopali 26yardový field goal, který sice Masn Crosby proměnil, ale k míči se už ve zbývajích 2 minutách nedostali, takže v zápase dvou týmů, které se předháněly v tom, jak soupeři ulehčit situaci, vítězí štastnější hosté i přes 3 interceptions Toma Bradyho!

Konec utkání.

0:02

TB, 1&10, GB 48
Ještě druhý timeout Buccaneers, zakleknutí a je konec!

0:48

Godwin získal první down, čímž ukončil zápas

0:48

TB, 3&5, GB 43
Buccaneers si vzali první timeout a po něm Chris Godwin probíhá pravou stranou, skluzem získává první down a definitivně posílá Tampu do Super Bowlu!

1:32

TB, 2&6, GB 44
Fournette ani teď neměl prostor k průniku pro rozhodující první down.

1:36

TB, 1&5, GB 43
Fournette středem nic nezískal a Packers definitivně využívají poslední timeout.

1:36

Ano, Packers měli 12 hráčů na hřišti při rozehrání, jsou trestáni a vrací se jim zpět timeout.

1:39

TB, 1&10, GB 48
Fournette získal 3 yardy pravou částí lajny a poslední timeout Packers. Hra se však přezkoumává, protože obrana nejspíš znovu nestihla vystřídat!

1:46

Faul Kinga na Johnsona

1:46

TB, 3&4, TB 37
Je téměř hotovo! Johnson se rozbíhal do volného prostoru, King ho nestíhal, tahal ho za dres a rozhodčí po dlouhém váhání tento faul trestají! Defensive Pass Interference, první down a posun do místa přestupku.

1:51

TB, 2&8, TB 33
Opět Fournette po zemi, nedokázal oběhnout obranu úplně, ale má 4 yardy. A druhý timeout Packers.

1:56

TB, 1&10, TB 31
Fournette nenašel středem místo, 2 yardy. A první timeout Packers.

1:56

TB, 2&1, TB 26
Harrison úmyslně překročil před snapem line of scrimmage. Sice je to trest, ale čas stojí.

1:56

Two-minute warning.

Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers

26:31

koniec udalosti (0:7, 10:14, 13:7, 3:3)

Späť na online


Rozhodca: Clete Blakeman

Diváci: 7 772

Štatistiky:
Vysvětlivky
U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

Příklad GB, 3&5, TB 42 – U míče je Green Bay, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Tampy Bay.
Exkurze do pravidel
Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.