Menu

Ďalšie

Americký futbal

Dallas Cowboys - San Francisco 49ers

17:23

koniec udalosti (0:10, 7:6, 0:7, 10:0)

16.01.2022, 22:40 • AT&T Stadium, Arlington • Libor Štěpán (@libstep73) cz

A teď už rychle spěchejme k poslednímu dnešnímu zápasu mezi Kansasem City Chiefs a Pittsburghem Steelers. (02:13:11)
San Francisco Niners vítězí a vědí, že v divizním kole pojedou do ledové tundry v Green Bay na souboj s místními Packers.
Na stadionu to vše sledovalo 93 470 převážně smutných diváků.
Druhý poločas se dlouho odehrával podle not San Francisca, ale nakonec došlo k šílené koncovce, která zvedala všechny ze sedadel. Dak Prescott hodil v polovině třetí čtvrtiny interception, kterou chytil cornerback K'Waun Williams, a Niners okamžitě trestali 26yardovým během receivera Deeba Samuela, po kterém se dostali do vedení 23:7 a zdálo se, že si zápas pohlídají. Tak tomu skutečně poměrně dlouho bylo, i přes 51yardový field goal domácího kickera Grega Zuerleina 12 minut před koncem. Jenže jedna nesmyslná chyba Jimmyho Garoppola vše změnila. Interception zachycená cornerbackem Anthonym Brownem polila Cowboys živou vodou a 8 minut před koncem sám Dak Prescott doběhl posledních 5 yardů do end zóny a rozdíl byl pouze 6 bodů. Hosté se navíc nedokázali udržet na míči a Dallas měl šanci na obrat, jenže nezvládl dlouhý čtvrtý down 109 sekund před koncem. A těch 109 sekund bylo infarktových, nejprve obrovská chyba na straně hostů místo ukončení zýápasu znamenala 32 sekund na drive poslední záchrany pro domácí, kteří se dokázali dostat do vzdálenosti, odkud se dá házet Hail Mary, jenže riskantní pokus o ještě jedno přiblížení dopadl špatně a Cowboys se k poslednímu hodu do end zóny nakonec vůbec nedostali!

Konec utkání.

0:14

DAL, 2&1, SF 41
Prescott se dost nepochopitelně vydal středem hřiště po svých a sice získal 17 yardů, ale než byly splněny všechny povinné procedury před dalším snapem, těsně nestihl rozehrát pro spike, což prokazuje video, a rozhodčí končí zápas! Neuvěřitelné, prostě neuvěřitelné!

0:14

Poslední timeout Niners, museli si ho vzít, bylo jich na hřišti 12.

0:18

DAL, 1&10, 50
Schultz také chytá míč a vybíhá ze hřiště s 9 yardy! Niners to zatím vůbec nezvládají!

0:24

DAL, 1&10, DAL 40
Pollard chytá míč u levé lajny, vybíhá ze hřiště a 10 yardů pro něj.

0:32

DAL, 1&10, DAL 20
Prescott hodil míč Wilsonovi, ten předal míč ještě Lambovi a výsledkem je 20 yardů s vyběhnutím ze hřiště, čas stojí!

0:39

SF, 4&5, DAL 42
Wishnowsky chtěl kopnout punt těsně před end zónu, ale míč se odrazil do ní. Touchback.

0:40

SF, 4&1, DAL 38
Neuvěřitelné! Garoppolo sice svůj sneak zvládl, ale Williams se provinil špatným startem a Niners budou muset puntovat! Dallas ještě žije! To je závěr!

0:40

Druhý timeout Niners. Čas je takový, že úspěšný sneak Garoppola končí zápas.

1:14

Po přezkoumání na videu a přeměření na hřišti to není první down asi o milimetry! Ale hosté budou určitě hrát!

1:21

SF, 3&10, DAL 47
Deebo Samuel se skvěle designovaným během, při kterém jeho spoluhráči v první chvíli dokonale zmátli obranu, po pravé lajně dostal až k hranici prvního downu, ale skutečně dopadl pro něj? Zkoumá se video a pokud mu to vyšlo, je po zápase!

1:21

Ještě před rozehráním také první timeout Niners.

Dallas Cowboys - San Francisco 49ers

17:23

koniec udalosti (0:10, 7:6, 0:7, 10:0)

Späť na online


Diváci: 93 470

Štatistiky:
Vysvětlivky
U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

Příklad DAL, 3&5, SF 42 – U míče je Dallas, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině San Francisca.
Exkurze do pravidel
Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.