Menu

Ďalšie

Olympijské hry - pozemný hokej - muži

Austrália – Argentína

1:0

koniec udalosti (0:0, 1:0, 0:0, 0:0)

27.07.2024, 13:15 • Stade Yves-du-Manoir 2, Paříž • Skupina B • Michal Břuchanský cz

Utkání skupiny B mezi Austrálií a Argentinou rozhodla jediná gólová trefa, kterou na konci třicáté minuty z trestného rohu zaznamenal Blake Govers. Argentina proti papírovým favoritům herně nezaostávala, ale v konečném účtování doplatila na vícero neproměněných šancí a zákroky Andrewa Chartera, jenž si na úvod olympijského turnaje připsal do osobních statistik vychytanou nulu. (14:42:11)

60

Konec zápasu

60

Možná poslední šance na vyrovnání Argentincům radost nepřinesla. Domeneho střela byla tečovaná Brandem a dorážejícího Domeneho dokázal vychytat Charter.

60

Maico Casella Schuth poslal přihrávku z levé strany do nohy bránícího hráče. Rozhodčí neváhali a dali Argentině výhodu trestného rohu.

59

Argentina složitě hledá cestu vpřed. Přípravná fáze uprostřed hřiště jim zabírá nezdravě moc času.

58

Argentincům rychle dochází čas. Australané necelé tři minuty před koncem kontrolují hru v bezpečné vzdálenosti od svého gólmana.

57

Santiago Tarazona si proklestil cestu přes několik mužů ve žlutém, ale Agustin Bugallo na jeho přihrávku letící podél brankové čáry nedosáhl.

56

Blake Govers měl zálusk na svůj druhý zásah z trestného rohu. Opět mířil doprava, ale míček proletěl kolem tyče.

56

Ogilvie si u zadní čáry vtipně nabral míček na hokejku a donesl ho do předbrankového prostoru, kde rozhodčí našli argentinský faul. Výsledkem je trestný roh.

55

Australská obrana nechala Mazzilliho převzít prudkou přihrávku do střeleckého kruhu. Vzápětí ho míček ale neposlechl a k ráně na Chartera nedošlo.

54

Nepříjemnost pro Argentince. Pád Ogilvieho byl zaviněn Santiagem Tarazonou, jenž za svůj faul obdržel zelenou kartu.

53

Jake Harvie se pěkně uvolnil mezi dvěma soupeři. Dawson na něj chtěl navázat, ale míček mu utekl do autu.

52

Celkově se hra ale zrychluje. Po přestupku útočícího Ephraumse se míček opět valí vstříc brance Andrewa Chartera.

51

Ale ne dlouho. Jihoameričané jsou v útočné fázi mnohdy zbrklí a pokouší se o přihrávky na velké riziko.

50

Další dlouhý nához zkrotil Zubeldía podstatně lépe. Argentinci přenesli hru doprava a po zastavené akci Bugalla budou dál pokračovat.

49

Nahození skoro z půlky hřiště se stalo pro argentinský útok osudným, poněvadž míček vyletěl mimo hrací plochu.

48

Ky Willott vystihl míček v obranné čtvrtině hřiště. Argentina ale spustila presink a svou akci dokázala obnovit.

47

Australané eliminovali postupnou kombinaci svých oponentů a prostřednictvím Craiga vyjeli do bleskově provedeného protiútoku, jemuž chyběla jen lepší finální přihrávka před prázdnou braku k dobíhajícímu Wickhamovi.

46

Začátek 4. čtvrtiny.

45

Konec 3. čtvrtiny.

45

Brandův slalom v závěrečných sekundách třetí čtvrtiny na úrodnou půdu nepadl. Následuje poslední dvouminutová pauza.

44

Harvieho dvouminutový trest vypršel. Další ofenzivní snažení Argentinců zvládl přerušit jeho spoluhráč Eddie Ockenden.

43

Nicolas Della Torre posunul míč do střeleckého kruhu k bránícímu Weyerovi. Po jeho odpalu do bezpečí se zkoumalo video, ale hra nohou se ke smůle Argentiny nekonala.

43

V tomto případě se Argentinci zvládli ubránit. Klíčový byl blok proti střele Jeremyho Haywarda. Bez zakončení na branku se obešel i následný závar.

42

I přes Harvieho trest se Australané nebojácně vrhli do útoku a díky faulu na Branda budou mít výhodu trestného rohu, ze kterého už jednou skórovali.

41

Máme tu první zelenou kartu. Dvouminutový trest za faul na Casellu Schutha obdržel Jake Harvie.

40

Thomas Craig si nabíhal před branku za protečovanou přihrávkou Dawsona. Letící míček však minul a Santiago zůstal bez práce.

39

Inaki Minadeo byl faulován v rozehrávce z vlastní poloviny. Přechod dlouhým nahozením pak Argentincům pokazil Hayward.

38

Willott byl v přímočarém postupu vpřed zastaven Monjou. Pískáno bylo ve prospěch Australanů, ale ti se rozhodli rozehrát o několik desítek metrů dozadu.

37

Goversovo přenesení přes celou šířku hřiště neklaplo, a to kvůli špatnému zpracování Flynna Ogilvieho. Rozehrávat bude Argentina.

36

Minadeo na pravém kraji snadno obehrál Harvieho. Vzápětí hledal teč Zalewského, ale Charter tento zvednutý míček vyrazil.

35

Mazzilli ve vzájemné kolizi bolestivě zalehl kotník Weyera. Kvůli lehce zraněnému Australanovi je hra na krátkou chvíli pozstavena.

34

Sharp neztrácel čas s rozehrávkou z útočné čtvrtiny, ale Brand se kvůli nárazu do probíhajícího obránce k zakončení nezhotovil.

33

Domeneho střílený centr u Chartera žádnou další paseku nenadělal, neboť zvnějšku narazil do bednění brankové konstrukce.

32

Jihoameričané se zprava dostali do palebné pozice, ovšem samotný pokus Mazzilliho byl australskou obranou vychýlen mimo bránu.

31

Australané vyrukovali do třetí části s vysokým napadáním. Vysvobozující výhoz zachytil Brand, ale na hranici střeleckého kruhu akce vedoucího týmu rychle zanikla.

31

Začátek 3. čtvrtiny.
Argentina se v porovnání s prvním dějstvím výrazně zlepšila. Měla i pár šancí, ale na konci třicáté minuty jim vzal vítr z plachet Blake Govers, který z trestného rohu zařídil Australanům vedení 1:0.

Konec 2. čtvrtiny.

30

Austrálie právě vstřelila branku!
„Ledňáčci“ ukončují první polovinu zápasu gólem z trestného rohu! Eddie Ockenden zastavil rozehraný míček pro BLAKEA GOVERSE a ten ho přes vybíhající Argentince propašoval ze svého pohledu k pravé tyči.

30

Pár sekund před osmiminutovou přestávkou nastřeloval Ogilvie míček do míst, kde ho bránící Monja zasáhl v rozporu s pravidly. Rozhodčí se poradil s kolegou u videa a nařídil trestný roh!

30

Ockenden si naběhl do dvou protihráčů. Navázal na to hvizd rozhodčích, kteří přisoudili míček Marcuccimu.

29

Nicolas Della Torre se neprokličkoval mezi několika žlutozelenými dresy. O rychlý brejk se pak Australané připravili nepřesnou přihrávkou.

28

Tom Wickham se na chvíli úplně zastavil napravo od střeleckého půlkruhu. Dovnitř neprošel a míč mu utekl do zámezí.

27

Tu nejpalčivější situaci po laciné chybě v rozehrávce dokázali Australané odčinit. Jihoameričané už zase musí hrát do zformované obrany.

26

Australané jsou ve druhé čtvrtině zatím bezzubí. Nic na tom nezměnil ani Ockenden, jehož prudká přihrávka byla přečtena ještě v relativně bezpečné destinaci.

25

Australský přestupek vystřídala rychlá rozehrávka a zanedlouho ztráta Mazzilliho, který byl na levé straně dokonale hlídaný.

24

Argentina je dál v tlaku, jenomže Domeneho přihrávka podél koncové čáry nikoho v modrobílém nenašla.

23

Bautista Capurro Zubeldía přinesl míček na útočnou čtvrtinu hřiště, jenže neadresná finální přihrávka z pravé strany skončila na hokejkách Australanů.

22

V pokračujícím tlaku se ještě činil Lucas Martínez, ale Charter si jeho prudký pokus z ostrého úhlu u bližší tyče pohlídal.

21

Della Torre přesně přihrál do střeleckého půlkruhu. Volnost v něm měl Zubeldía, ale brankář Charter schytal jeho střelu do nohy.

20

Rozhodčí po komunikaci s videorozhodčím odvolali argentinský trestný roh. Další jejich akci úspěšně přibrzdil Willott.

19

Nedovolenému zákroku na Marcucciho předcházel vpád Sharpa do střeleckého půlkruhu. Ani v tomto případě však vystřelit nestihl.

18

Druhá čtvrtka začíná v trochu vlažnějším tempu. Argentina si dává na čas s přípravnou fázi. Australané pasivně přihlíží.

17

Argentinci v postupné kombinaci neuspěli, ale brzy dostali míček zpátky. Nepřesnou přihrávkou je potěšil Jake Harvie.

16

Začátek 2. čtvrtiny.

Konec 1. čtvrtiny.

15

V poslední minutě první čtvrtimy obdržel Tim Brand míč před branku, ale mezi několika modrobílými dresy si potřebné místo k zakončení neudělal.

14

Vysoké přenesení na pravý kraj k Marcuccimu nedoletělo. Dobrou práci v defenzivě předvedl s dvacítkou hrající Ky Willott.

13

Obrana Argentiny byla po ztrátě míče trochu otevřenější. Využít toho chtěl Craig. Minadeo jej ale zahnal do horšího úhlu a střela zleva na Santiaga neletěla.

12

Náznak argentinské šance měl na svědomí Domene. Vpravo nabral vysokou rychlost, ale brankář Charter jeho přihrávku ze zadní čáry vykopl.

11

Australané se snaží své soupeře trochu vylákat z obranné ulity. Zatím neúspěšně, na pravé straně si cestu do střeleckého půlkruhu nenašel Hayward.

10

Víceméně první postupný útok Argentiny skončil ještě před útočnou čtvrtinou hřiště. Na druhé straně se snažil uvolnit Craig, ale až ke střele svou akci nedotáhl.

9

Vysoká obrana Australanů nedala Argentině potřebný klid na přechod z vlastní poloviny. Netrvalo však dlouho a Jihoameričané ukořistili míček zpět.

8

Tim Brand si nevěděl rady s přesilou, jež ho obestoupila na hranici střeleckého kruhu. Rozhodčí nakonec spatřil jeho hru tělem a přisoudil míček Argentině.

7

Australané od prvních minut dávají za pravdu těm, kdo je v tomto zápase považoval za papírové favority. Argentina většinu času brání v bloku.

6

Brand si na úrovni hlavy zpracoval vysoký míč. Současně se dostal do ostrého úhlu a Argentinci mezi ním a Santiagovou brankou vystavěli neprostupnou hráz.

5

Po faulu na Craiga Australané neprodleně rozehráli, což se záhy ukázalo být jako špatné rozhodnutí. Protiakci Argentiny táhl po levé straně Zubeldía, ale ani jemu se nepovedlo přihrát do šance.

4

Tadeo Marcucci si noblesně zpracoval vysokánský pas od Della Torreho, ale přes Willotta pak míček do předbrankového prostoru nedoručil.

3

Dawsonův nástřel byl pobídkou k teči, která se před brankou Santiaga neuskutečnila. Míček pro Argentince.

2

Ogilvie si nezpracoval krátkou přihrávku od svého kapitána Zalewského a míček tak pozbyl ještě před střeleckým kruhem.

1

Premiérovou akci rozehrávají Australané, kteří nastupují ve žlutozelených dresech. Argentina je v modrobílém.

1

Začátek zápasu.
Sestavy

Austrálie: Charter – Dawson, Beltz, Ockenden, Hayward – Zalewski (C), Willott, Ogilvie – Craig, Wickham, Govers.
Náhradníci: Weyer, Harvie, Sharp, Ephraums, Brand.

Argentina: Santiago – Catan, Della Torre, Monja, Marrcucci – Toscani, Rey (C), Habif – Casella Schuth, Domene, Mazzilli.
Náhradníci: Minadeo, Tarazona, Bugallo, Martínez, Capurro Zubeldía.

Rozhodčí: van Bunge (NED, Göntgen (GER) .
Austrálie

„Ledňáčci“, jak se pozemkářům Austrálie přezdívá, jsou v celosvětovém hodnocení zemí na čtvrtém místě. Jejich olympijská minulost je poměrně bohatá, vždyť kromě bojkotu OH v roce 1980 nechyběli na žádném turnaji od roku 1956. Medaile získali Australané hned v deseti případech, nicméně pouze před dvaceti lety v Aténách se jednalo o zlatou. Na hrách v Tokiu přidali své čtvrté stříbro, když o finálové prohře s Belgií rozhodovaly až penalty. Na mistrovství světa hraném vloni v Indii skončila Austrálie „až“ čtvrtá. Na olympijské hry v Paříži se pak naladila vítězstvím v FIH Pro League. Ve zhruba pětiměsíční soutěži devíti elitních zemí měla bilanci jedenácti výher a pět porážek. Poslední utkání z půlky června skončilo triumfem 5:1 nad Velkou Británií.
Argentina

Aktuálně šestá nejlepší reprezentace v žebříčku FIH startuje pod pěti kruhy potřinácté, z toho jedinkrát postoupila do medailových bojů. Bylo to před osmi lety v Riu, kde po finálové výhře nad Belgií rovnou získala nejcennější kov. Před třemi lety v Tokiu se Argentinci vrátili ke svému olympijskému standardu a na základě čtvrtfinálové porážky s Německem obsadili konečnou sedmou příčku. Na loňském mistrovství světa to pro Argentince bylo místo deváté, kdežto na Panamerických hrách brali počtvrté v řadě zlato. Prvnímu soupeři ve skupině mají Argentinci co vracet. V rámci FIH Pro League s nimi na přelomu května a června prohráli s Australany oba vzájemné zápasy a v důsledku toho celkově skončili těsně za pomyslnými stupni vítězů.
Hry 33. letní olympiády byly zdárně zahájeny a ani v Paříži nebude mezi sporty chybět pozemní hokej, který je na programu tohoto sportovního svátku nepřetržitě od roku 1928. V prvním hracím dni začínají boje v šestičlenných základních skupinách, z nichž se rekrutuje osm čtvrtfinalistů. V tomto textovém přenosu se můžeme těšit na kategorii mužů a konkrétně na konfrontaci mezi Austrálií a Argentinou!
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:15.

Austrália – Argentína

1:0

koniec udalosti (0:0, 1:0, 0:0, 0:0)

Späť na online


Rozhodca: van Bunge (NED, Göntgen (GER)

Štatistiky:
Sestavy
Austrálie: Charter - Dawson, Beltz, Ockenden, Hayward - Zalewski (C), Willott, Ogilvie - Craig, Wickham, Govers.
Náhradníci: Weyer, Harvie, Sharp, Ephraums, Brand.

Argentina: Santiago - Catan, Della Torre, Monja, Marrcucci - Toscani, Rey (C), Habif - Casella Schuth, Domene, Mazzilli.
Náhradníci: Minadeo, Tarazona, Bugallo, Martínez, Capurro Zubeldía.
Branky
30. Govers
Zelené karty
41. Harvie - 54. Tarazona