Menu

Ďalšie

Olympijské hry - cyklistika BMX

Individuální závod – ženy

Vítězka: S. Sakakibaraová (AUS)

koniec udalosti

02.08.2024, 21:50 • Finále • Michal Břuchanský cz

Konečné pořadí
1. Saya Sakakibaraová (AUS) – 34,231
2. Manon Veenstraová (NED) +0,723
3. Zoé Claessensová (SUI) +0,829
4. Laura Smuldersová (NED) +1,514
5. Molly Simpsonová (CAN) +1,602
6. Alise Willoughbyová (USA) +1,940
7. Axelle Étienneová (FRA) +2,042
8. Bethany Shrieverová (GBR) +2,265. (21:57:40)

Konec finále.

S velkým náskokem sedmi desetin se olympijskou šampionkou stává Saya Sakakibaraová! Za Australankou se bojovalo do posledních metrů, ale Veenstraová své stříbro před Claessonovou uhájila. Shrieverová, vítězka všech tří semifinálových jízd, je poslední!
Bojuje se hlavně o druhé místo, a to mezi Veenstraovou a Claessensovou. V poslední zatáčce je na tom lépe Nizozemka. Na případnou chybu čeká čtvrtá Simpsonová.
Bethany Shrieverová se dostala do kleští a pohybuje se až za čtyřmi nejrychlejšími. Naopak Sakakibaraová každým metrem získává větší a větší náskok.
Sakakibaraová je po startu tam, kde to zná nejlépe, tedy na prvním místě. Skvělý start za ní měly také Claessensová a mistryně světa Willoughbyová.

Začátek finále.
Zatímco v hledišti pokračují oslavy totálního francouzského vítězství v kategorii mužů, tak se osmička nejlepších žen pomalu rovná na startovní rampě. Za chvíli to vypukne.
Ve finálové osmičce netypicky chybí zástupkyně jihoamerického bikrosu. Medailistka z posledních tří olympijských her, Kolumbijka Pajónová, skončila v semifinále první pod čarou postupu.
Mezi dvě největší favoritky patří Saya Sakakibaraová z Austrálie a její britská soupeřka Bethanyy Shrieverové, které v semifinále vyhrály všechny své jízdy. V cenný kov věří i Nizozemsko, které díky Manon Veenstraové a Lauře Smuldersové obsadilo v semifinále třetí a čtvrtou příčku.
Účastnice finále
Saya Sakakibaraová (AUS)
Bethany Shrieverová (GBR)
Manon Veenstraová (NED)
Laura Smuldersová (NED)
Alise Willoughbyová (USA)
Zoé Claessensová (SUI)
Molly Simpsonová (CAN)
Axelle Étienneová (FRA).
Na rozdíl od čtvrtfinálové a semifinálové fáze se finále skládá z jediné jízdy, které se současně zúčastní osm žen.
Cyklistická disciplína bikros se pod pěti kruhy koná od roku 2008. Do soutěže v Paříži se zapojují všechny tři medailistky z Tokia. Zlato obhajuje Britka Shrieverová, stříbro závodící legenda Mariana Pajónová z Kolumbie a bronz Nizozemka Merel Smuldersová, která tu má i svou starší sestru Lauru.

Mistryní světa z května letošního roku je americká závodnice Alise Willoughbyhová, která vyhrála před Švýcarkou Claessensovou a svou krajankou Vaughnovou.
Bikrosový areál leží v těsné blízkosti velodromu, na kterém se v nejbližších dnech budou konat závody v dráhové cyklistice. Samotná trať má délku 410 metrů a obsahuje tři klopené zatáčky. Ty propojují čtyři rovinky, na nichž závodnice potřebují co nejrychleji překonat zrádné terénní vlny. Naprosto klíčové momenty se většinou dějí na startovní rampě, která je 8 metrů vysoká.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 21:50.

Individuální závod – ženy

Vítězka: S. Sakakibaraová (AUS)

koniec udalosti

Späť na online


Štatistiky:
Konečné pořadí
1. Saya Sakakibaraová (AUS) - 34,231
2. Manon Veenstraová (NED) +0,723
3. Zoé Claessensová (SUI) +0,829
4. Laura Smuldersová (NED) +1,514
5. Molly Simpsonová (CAN) +1,602
6. Alise Willoughbyová (USA) +1,940
7. Axelle Étienneová (FRA) +2,042
8. Bethany Shrieverová (GBR) +2,265