Menu

Ďalšie

Olympijské hry

Prehľad udalostí na LOH Paríž 2024 - 8. deň

koniec udalosti

03.08.2024, 09:00 • Ján Polák

Atletika

Crouser zavŕšil guliarsky hetrik


Guliarsky hetrik skompletizoval po dnešku už trojnásobný olympijský šampión Ryan Crouser. Po Riu a Tokiu vrhol guľu najďalej aj v Paríži. Najlepší výkon sezóny si šetril práve na finále, ktoré vyhral výkonom 22,90 m. Jeho reprezentačný kolega Joe Kovacs získal striebro vďaka pokusu z poslednej série s hodnotou 22,15 m. Rovnaký výkon predviedol aj tretí Jamajčan Rajindra Campbell, no Kovacs mal lepší druhý najdlhší pokus. (00:25:12)
Šerm

Prvé ukrajinské zlato získali šermiarky


V tímovej súťaži žien v šabli si vybojovali prvú zlatú medailu pre svoju krajinu v Paríži Ukrajinky v zložení Oľga Charlanová, Julija Bakastová a Alina Komaščuková. Tie v tesnom finálovom súboji porazili tím Južnej Kórey (Jeon Eunhye, Jeon Hayoung, Choi Sebin) 45:42. V zápase o bronz sa tešili Japonky (Misaki Emurová, Risa Takašimaová a Seri Ozakiová) po víťazstve nad domácimi Francúzkami.
Gymnastika

Zlato na koni získal Ír McKlenaghan


Najlepšiu zostavu v cvičení na koni na šírku predviedol írsky reprezentant Rhys McKlenaghan, ktorý so skóre 15,433 o jednu desatinu predbehol Kazacha Narimana Kurbanova. Tretiu priečku obsadil Američan Stephen Nedodoscik.
Džudo

Epické vyvrcholenie v súťaži džudistov


Džudistický program na parížskej olympiáde vyvrcholil dnes tímovou súťažou družstiev. V zaplnenej hale diváci sledovali vyrovnaný boj domácich Francúzov proti Japoncom. Zápas dospel až do záverečného losovania, ktoré proti sebe postavilo dvoch obrov – Teddyho Rinera a Tacuru Saita. Aj ich vzájomný duel dospel do predĺženia, v ktorom napokon Riner dokázal Japonca hodiť na ippon a rozhodnúť tak o víťazstve svojho tímu. Na bronzové medaily dosiahli družstvá Brazílie a Južnej Kórey.

Poradie súťaže družstiev v džude:
1. Francúzsko (Ngayap-Hambou, Dicková, Riner, Cysiqueová, Gaba, Agbegnenouová)
2. Japonsko (Murao, Takajamová, Saito, Cunodaová, Abe, Takaičiová)
3. Brazília (Macedo, Souzaová, Goncalves, Silvaová, Lima, Quadrosová)
3. Južná Kórea (Lee, Kim H., Kim M., Huh, An, Kim J.)
Gymnastika

Tesná súťaž v prostných


Súťaž mužov v prostných mala prekvapivého víťaza, ktorým sa stal Filipínec Carlos Edriel Yulo. Ten zaokrúhlil svoj výkon na rovných 15,000 bodov. Iba o 34 tisícin dokázal predstihnúť Izraelčana Artema Dolgopyata. O vyrovnanosti výkonov svedčí aj to, že tretí Brit Jake Jarman stratil na víťaza iba 67 tisícin.
Streľba

Dvojitý triumf Američanov v skeete


Víťazom skeetu mužov sa stal Američan Vincent Hancock, ktorý vo finále nastrieľal 58 bodov. Iba o bod za ním skončil jeho krajan Conner Lynn Prince. Na treťom mieste s výkonom 45 bodov skončil Lee Meng Yuan z Čínskeho Tchaj-Pej.
Gymnastika

Ďalšie zlato pre Bilesovú


Američanka Simone Bilesová predviedla svoju dominanciu v dnešnom finále preskoku. V ňom ako jediná získala známku nad 15 bodov. S náskokom viac ako 3 desatiny bodu pred svojou vyzývateľku z viacboja, Brazílčankou Rebecou Andradeovou, si zaistila ďalšie zlato z Paríža. Bronzová skončila Jade Caryová z USA.
Bedminton

Čínska žatva pokračovala aj v ženskej štvorhre


Okrem stolného tenisu ovládli Číňanky aj bedminton. V štvorhre žien bola finálová bitka čínskym derby. Lepšie ho zvládla dvojica Čchen Čching Čchen a Ťia I Fan, ktoré porazili svoje krajanky Liou Šeng Šu a Tchan Ning 2:0 na sety. Jednoznačný priebeh mal zápas o bronz, v ktorom japonský pár Nami Macujamová/Čiharu Šidová zdolal malajskú dvojicu Pan/Thinaah 2:0 po dvoch setoch 21:11.

Jachting

Windsurfing mužov vyhral Izraelčan Reuveny


V súťaži windsurfistov, v ktorej pretekal aj náš Róbert Kubín, si najlepšie počínal Izraelčan Tom Reuveny. Ten bol vo finálovej jazde prakticky stále v čele pretekov pred Graeom Morrisom z Austrálie, ktorý mal v cieli napokon päťsekundovú stratu. Na bronzovej priečke skončil Holanďan Luuc van Opzeeland.

Beňuš aj Paňková v Paríži skončili

Naši vodáci Zuzana Paňková aj Matej Benuš ukončili svoje pôsobenie na hrách v Paríži, keď vypadli zo svojich opravných jázd v Kayak Crosse. V súťaži tak pokračujú už iba Eliška Mintálová a Jakub Grigar, ktorí si zaistili priamy postup do vyraďovacích bojov. Tie sú na programe zajtra.

Stolný tenis

V čínskom derby sa tešila Čchen Meng


Finále dvojhry žien bolo čisto čínskou záležitosťou. Viac kvality ukázala Čchen Meng, ktorá zdolala krajanku Sun Jing-ša 4:2 na sety. V zápase o bronz sa tešila Japonka Hina Hayataová, ktorá rovnakým rozdielom porazila Kórejčanku Shin Yubin.

Výsledky dvojhry žien:
zápas o bronz: Hina Hayataová (JPN)
– Shin Yubin (KOR) 4:2 (9:11, 13:11, 12:10, 11:7, 10:12, 11:7)
zápas o zlato: Čchen Meng (CHN) – Sun Jing-ša (CHN) 4:2 (11:4, 7:11, 4:11, 11:9, 9:11, 6:11)
Tenis

Mužskú štvorhru vyhrali Austrálčania, medzi ženami kraľuje Čang Čchin-wen


Tenisové súťaže postupne vrcholia zápasmi o medaily. V mužskej štvorhre sa tešil austrálsky pár Matthew Ebden/John Peers. Tí po troch setoch zdolali v super tajbrejku Američanov Krajiceka s Ramom. V zápase o bronz naopak zvíťazil americký pár Fritz/Paul s Čechmi Macháčom a Pavláskom.

Výsledky štvorhry mužov:
zápas o bronz: Taylor Fritz/Tommy Paul (USA)
– Tomáš Macháč/Adam Pavlásek 2:0 (6:3, 6:4)
zápas o zlato: Matthew Ebden/John Peers (AUS) – Austin Krajicek/Rajeev Ram 2:1 (6:7, 7:6, 10:8)

Ženské zlato vo dvojhre si vybojovala Číňanka Čang Čchin-wen. Tá bez väčších problémov zdolala premožiteľku našej Anny Karolíny Schmiedlovej Donnu Vekićovú v dvoch setoch.
Finále ženskej dvojhry: Čang Čchin-wen (CHN) – Donna Vekićová (CRO) 2:0 (6:2, 6:3)

Cyklistika

Domácim vypálil rybník Belgičan Evenepoel, Kubiš 29.


Francúzski cyklisti si nepochybne brúsili zuby na zlato v cestných pretekoch. Napokon sa však z víťazstva tešil Belgičan Remco Evenepoel, tretí na nedávno skončenej Tour de France. Ten po úniku došiel do cieľa s viac ako minútovým náskokom pred Francúzom Valentinom Madouasom. Na bronzovej pozícii doviedol skupinu prenasledovateľov do cieľa ďalší Francúz Christophe Laporte. Náš Lukáš Kubiš preteky dokončil na solídnom 29. mieste so stratou 3:42 na víťaza.
Vodný slalom

Vodáci majú za sebou prvé kolo Kayak Crossu


Súťaže na divokej vode pokračovali poslednou disciplínou – atraktívnym Kayak Crossom. Predstavilo sa v ňom kompletné kvarteto našich reprezentantov. Priamo do vyraďovacích bojov postúpila medzi ženami Eliška Mintálová a medzi mužmi Jakub Grigar. Zuzana Paňková a Matej Beňuš musia o postup zabojovať v opravách. Veľmi podobne dopadla aj česká zostava – Lukáš Rohan a Antonie Galušková idú priamo do zajtrajších rozjázd a Jiří Prskavec a Tereza Fišerová sa budú musieť pobiť v repasážach.

Jazdectvo

Tímovú drezúru vyhrali Nemci


Nemeckí jazdci potvrdili svoju dobrú formu v Paríži, keď získali zlatú medailu v tímovej súťaži v drezúre. Ich zostava v zložení Frederick Wandres, Isabell Werthová a Jessica von Bredow-Werndl získala v konečnom hodnotení iba o 121 tisícin bodu viac ako Dáni (Daniel Bachmann Andersen, Nanna Skodborg Merraldová a Cathrine Laudrup-Dufourová). Na treťom mieste skončili s odstupom viac ako troch bodov Briti (Becky Moodyová, Carl Hester a Charlotte Fryová).
Lukostreľba

V kórejskom derby o zlato lepšia Lim Siheyon


Južná Kórea je dlhodobu lukostreleckou veľmocou. Potvrdilo sa to aj v individuálnej súťaži žien, kde boli v semifinále hneď tri Kórejčanky. Napokon sa im však nepodarilo skompletizovať medailovú zbierku. Vo finále v kórejskom derby zvíťazila Lim Sihyeon nad krajankou Nam Suhyeon 7:3. Zápas o bronz lepšie zvládla domáca Francúzka Lisa Barbelinová, ktorá v poslednom piatom sete zdolala o jeden bod Kórejčanku Jeon Hunyoung a zaistila si tak výhru 6:4.

Streľba

Slovenky stále v hre o finále


Slovenské reprezentantky v skeete majú za sebou úvodný kvalifikačný deň. Danka Barteková je s bilanciou 72/75 na priebežnom delenom 6. mieste, naša druhá zástupkyňa Vanesa Hocková má o jeden presný zásah menej a momentálne je 12. Česká strelkyňa Barbora Šumová je po prvom dni kvalifikácie na 13. mieste s výkonom 70 bodov.
Jachting

Víťazkou windsurfingu Talianka Maggettiová


Súťaže vo windsurfingu nemali na tejto olympiáde na ružiach ustlané. Viackrát sa presúvali z dôvodu nedostatočného vetra, dokonca boli niektoré časti zrušené. S touto situáciou sa najlepšie vysporiadala Talianka Marta Maggetiová, ktorá si vybojovala zlato vo finálových pretekoch. Strieborná skončila Izraelčanka Sharon Kantorová a bronzovú priečku obsadila Britka Emma Wilsonová.

Prehľad udalostí na LOH Paríž 2024 - 8. deň

koniec udalosti

Späť na online


Štatistiky:
Program súťaží 8. dňa:
Atletika
10:05 desaťboj muži (110 m cez prekážky)
10:10 skok o žrdi muži (kvalifikácia)
10:35 100 m muži (rozbehy)
10:55 desaťboj muži (hod diskom, skupina A)
11:20 800 m ženy (repasáže)
11:55 100 m muži (1. kolo)
12:05 desaťboj muži (hod diskom, skupina B)
13:40 desaťboj muži (skok o žrdi)
19:10 desaťboj muži (hod oštepom, skupina A)
19:15 1500 m muži (repasáže)
19:30 vrh guľou muži (finále)
19:50 100 m ženy (semifinále)
20:10 desaťboj muži (hod oštepom, skupina B)
20:20 trojskok ženy (finále)
20:55 4 x 400 m zmiešaná štafeta (finále)
21:20 100 m ženy (finále)
21:45 desaťboj muži (1500 m, posledná disciplína)

Basketbal
11:00 Čína – Portoriko (ženy, skupina A)
13:30 Srbsko – Španielsko (ženy, skupina A)
17:15 Portoriko – USA (muži, skupina C)
21:00 Srbsko – Južný Sudán (muži, skupina C)

Basketbal 3x3
17:30 Azerbajdžan – Kanada (ženy, základná skupina)
18:00 Španielsko – Nemecko (ženy, základná skupina)
18:35 Francúzsko – Austrália (ženy, základná skupina)
19:05 Čína – USA (ženy, základná skupina)
21:30, 22:05 ženy (štvrťfinále)

Bedminton
8:30, 9:40, 10:50, 12:00 dvojhra ženy (štvrťfinále)
15:00 štvorhra ženy (zápas o bronz)
16:10 štvorhra ženy (zápas o zlato)

Box
15:30, 20:00, 20:16 muži do 57 kg (štvrťfinále)
16:02, 16:18, 20:31, 20:48 muži do 71 kg (štvrťfinále)
16:34, 16:50, 21:04, 21:20 ženy do 50 kg (štvrťfinále)
17:06, 17:22, 21:36, 21:52 ženy do 66 kg (štvrťfinále)
17:38, 22:08 ženy do 60 kg (semifinále)

Cyklistika
11:00 cestné preteky mužov (Lukáš Kubiš)

Džudo
8:00 súťaž zmiešaných družstiev (jednotlivé kolá)
16:00 súťaž zmiešaných družstiev (zápasy o bronz, finále)

Futbal
15:00 USA – Japonsko (ženy, štvrťfinále)
17:00 Španielsko – Kolumbia (ženy, štvrťfinále)
19:00 Kanada – Nemecko (ženy, štvrťfinále)
21:00 Francúzsko – Brazília (ženy, štvrťfinále)

Golf
9:00 muži (3. kolo)

Hádzaná
9:00 Maďarsko – Holandsko (ženy, skupina B)
11:00 Španielsko – Francúzsko (ženy, skupina B)
14:00 Brazília – Angola (ženy, skupina B)
16:00 Slovinsko – Švédsko (ženy, skupina A)
19:00 Nórsko – Nemeck (ženy, skupina A)
21:00 Dánsko – Južná Kórea (ženy, skupina A)

Jachting
12:05 čln ženy (jazdy 4 – 6)
12:13 windsurfing ženy (štvrťfinále, semifinále, finále)
12:20 čln muži (jazdy 5 a 6)
12:33 windsurfing muži (štvrťfinále, semifinále, finále)
13:05 trieda Nacra 17 mix (jazdy 1 – 3)
15:45 čln mix (jazdy 3 a 4)

Jazdectvo
10:00 drezúra družstiev špeciál (finále)

Lukostreľba
9:30 ženy jednotlivkyne (osemfinále)
13:00 ženy jednotlivkyne (štvrťfinále)
13:52 ženy jednotlivkyne (semifinále)
14:33 ženy jednotlivkyne (zápas o bronz)
14:46 ženy jednotlivkyne (zápas o zlato)

Plávanie
11:00 50 m voľný spôsob ženy (rozplavby)
11:30 1500 m voľný spôsob muži (rozplavby)
12:40 4 x 100 m polohové preteky muži (rozplavby)
12:52 4 x 100 m polohové preteky ženy (rozplavby)
20:30 100 m motýlik muži (finále)
20:39 50 m voľný spôsob ženy (semifinále)
21:08 200 m polohové preteky ženy (finále)
21:28 800 m voľný spôsob ženy (finále)
21:58 4 x 100 m polohové preteky zmiešaná štafeta (finále)

Plážový volejbal
9:00 – 17:00 základná skupina muži aj ženy
18:00 – 23:00 lucky loser kolo muži aj ženy

Pozemný hokej
10:00 Veľká Británia – Argentína (ženy, skupina B)
10:30 Holandsko – Japonsko (ženy, skupina A)
12:45 Austrália Španielsko (muži, skupina B)
13:15 USA – Juhoafrická republika (ženy, skupina B)
17:00 Čína – Francúzsko (ženy, skupina A)
19:45 Nemecko – Belgicko (ženy, skupina A)

Stolný tenis
13:30 dvojhra ženy (zápas o bronz)
14:30 dvojhra ženy (zápas o zlato)

Streľba
9:00 skeet muži (kvalifikácia, 2. deň)
9:00 skeet ženy (kvalifikácia 1. deň, Danka Barteková, Vanesa Hocková)
9:30 ženy pištoľ 25 m (finále)
15:30 skeet muži (finále)

Surfing
19:00 muži (semifinále 1)
19:36 muži (semifinále 2)
20:12 ženy (semifinále 1)
20:48 ženy (semifinále 2)
21:24 muži (o bronz)
22:00 muži (o zlato)
22:36 ženy (o bronz)
23:12 ženy (o zlato)

Šerm
13:00 šabľa družstvá ženy (štvrťfinále)
14:30 šabľa družstvá ženy (o umiestnenie 5. – 8.)
15:20 šabľa družstvá ženy (semifinále)
16:10 šabľa družstvá ženy (o 7. miesto, o 5. miesto)
19:00 šabľa družstvá ženy (o bronz)
20:00 šabľa družstvá ženy (o zlato)

Športová gymnastika
15:30 prostné muži (finále)
16:20 preskok ženy (finále)
17:16 kôň na šírku muži (finále)

Tenis
12:00 štvorhra muži (finále, o 3. miesto)
12:00 dvojhra ženy (finále)
12:00 dvojhra muži (o 3. miesto)

Veslovanie
9:30 ženy jednotlivkyne (finále C)
9:42 muži jednotlivci (finále C)
9:54 ženy jednotlivkyne (finále B)
10:06 muži jednotlivci (finále B)
10:18 ženy jednotlivkyne (finále A)
10:30 muži jednotlivci (finále A)
10:50 ženy osemveslice (finále A)
11:10 muži osemveslice (finále A)

Vodné pólo
10:30 Španielsko – Japonsko (muži, skupina B)
12:05 Chorvátsko – Grécko (muži, skupina A)
15:00 Austrália – Maďarsko (muži, skupina B)
16:35 Čierna Hora – USA (muži, skupina A)
19:30 Srbsko – Francúzsko (muži, skupina B)
21:05 Taliansko – Rumunsko (muži, skupina A)

Vodný slalom
15:30 Kayak Cross ženy (1. kolo, Eliška Mintálová, Zuzana Paňková)
16:40 Kayak Cross muži (1. kolo, Jakub Grigar, Matej Beňuš)
18:05 Kayak Cross ženy (repasáže)
18:45 Kayak Cross muži (repasáže)

Volejbal
9:00 Holandsko – Dominikánska republika (ženy, skupina C)
13:00 Japonsko – Keňa (ženy, skupina B)
17:00 Poľsko – Taliansko (muži, skupina B)
21:00 Kanada – Srbsko (muži, skupina A)