Menu

Ďalšie

Olympijské hry - badminton

Dvouhra – o medaile (muži)

Vítěz: V. Axelsen (DEN)

koniec udalosti

05.08.2024, 14:30 • Milan Huppert cz

Finále
Kunlavut Vitidsarn (THA) – Viktor Axelsen (DEN) 11:21, 11:21

O bronz
Zii Jia Lee (MSA) – Lakshya Sen (IND) 13:21, 21:16, 21:11 (16:50:42)

Viktor Axelsen obhajuje zlatou olympijskou medaili! Ve finále nedal thajskému soupeři Kunluvatu Vitidsarnovi žádnou šanci, porazil jej po setech stejného výsledku 21:11. Mečbol využil tvrdou smečí k levé lajně.
Devět mečbolů!
Dánova krasojízda pokračuje, vede už 17:4 a poslední čtyři body jej dělí od úspěšné obhajoby zlata.
Ne, tohle finále rozhodně nebude z nejvyrovnanějších. Viktor Axelsen pokračuje v dominantním výkonu a disponuje desetibodovým vedením 13:3.
Vitidsarnovi nevyšel těžký úder přes hlavu, prohrává 3:7. Opět začíná ztrácet kontakt poměrně brzy.
Dán má dokonale načtenou hru soupeře, což se o Thajci říct nedá. Světová dvojka střelou po volné pravé lajně navýšila na 3:1.

S přispěním pásky využil Viktor Axelsen třetí dostupný mečbol a ujímá se v olympijském finále vedení 1:0 na sety nad Thajcem Vitidsarnem.
Jedenáct setbolů.
Dán střelou na volnou pravou polovinu získal zpět dvouciferný náskok a poslední dva body mu chybí k zisku první sady.
Viktor Axelsen zvládl přetahovanou na síti a vede už 16:7, žádné drama zatím nepřipouští.
Série osmi získaných bodů v podání dánského badmintonisty a rázem tu máme jeho vedení 13:5. O osudu prvního setu je zřejmě jasno.
Favorizovaný Viktor Axelsen utíká do tříbodového vedení 8:5. Nechce připustit, aby v roli favorita přišel o olympijské zlato.
Úvod finále se nese ve vyrovnaném duchu, Vitidsarn i Axelsen získali po čtyřech bodech.

Začalo finále.

Bronz míří do Malajsie! Zii Jia Lee úřadoval hned při prvním mečbolu tvrdou smečí na tělo konkurenta a bere svou první olympijskou medaili bronzového odlesku, zároveň se jedná o jeho první velkou medaili v celosvětovém měřítku. Poražený Sen bude určitě hodně smutný, po jeho jasném vítězství v prvním setu a vedení 7:1 ve druhém jen málokdo pochyboval o jeho neúspěchu.
Lakshya Sen poslal příliš daleký míček a čelí devíti mečbolům!
Poslední tři body chybí badmintonistovi z Malajsie k vítězství, správně nechal dopadnout vysoký úder soka do autu.
Dokonalá rybička Leeho, navíc vysoký míček přesně za pásku, bezradný Sen už jen nahrál soupeři na snadný vítězný úder. 16:8!
Zii Jia Lee si jde tvrdě za svým cílem v podobě zisku cenného kovu. Soupeř zahrál dva auty za sebou, potom nečistě trefil míček a rázem je rozdíl ve skóre už osmibodový. 15:7.
Technický oddechový čas přichází za stavu 11:6. Ve zbývajících dvou výměnách získali oba dva badmintonisté po bodu zásluhou dělové smeče.
Malajsijec Lee si musel jít na chvíli sednout, má toho dost. Poslední bod uhrál po soupeřově smeči do autu a disponuje vedením 10:5.
Sen ještě cítí šanci. I on se dobře ubránil, těžil ze soupeřovy zkažené smeči, získal druhý bod v řadě a snížil na 4:9.
Neuvěřitelný Lee! Dostal se ze zdánlivě ztracené situace, dvakrát už vybíral míček prakticky ze země, ve finále výměny Sen pouštěl hrací předmět do autu, jenže chybně, spadl totiž na čáru. 8:2.
Dominance muže z Malajsie pokračuje. Ne první úspěšná smeč na tělo jej posouvá do čtyřbodového vedení 6:2.
Dokonalá obrana Leeho zaskočila Sena, jenž ztuhnul, nakonec musel hrát úder přes hlavu a míček napálil za základní čáru.
V páté výměně se rozhodl Lee zariskovat, ale smeč z velkého záklonu nezvládl, poslal ji do autu a pustil soupeře na dostřel. 3:2.
Malajsijec se nejprve skvěle ubránil, v pokračujícím průběhu skvěle zvládl vítěznou smeč a první bod druhé sady tedy náleží jemu.

O držiteli bronzu rozhodne třetí set! Zii Jia Lee využil vysokého úderu soupeře k dělové smeči na tělo, kterou Sen ztlumil jenom do sítě.
Čtyři setboly pro Leeho!
Malajsijec získává dva body v řadě a vede 17:14! Ind odehrál kratší úder o kousek vedle levé lajny.
Blížíme se do koncovky druhého setu. Lee udržuje naději na bronz, po příliš dlouhé střele soka disponuje dvoubodovým náskokem 15:13.
Lakshya Sen zase zpřesnil svou hru, vrátil se zpět do laufu z prvního setu a srovnává na 12:12.
Lee dokonce odskočil do vedení o čtyři body 12:8, avšak Sen ještě neřekl poslední slovo ve druhé sadě a dvěma body v řadě se zase přibližuje.
Dobré oko badmintonisty z Malajsie, jenž pouštěl úder soka do auta a v něm míček skutečně o pár čísel skončil. 11:8!
Lee se rozjel! Další dva body na jeho konto, právě o dva body momentálně vede.
Rázem je srovnáno! Ind udělal dvě velké chyby, kdy tlačil, jenže poprvé zkazil smeč, podruhé mylně pouštěl míček do autu.
Že by se Lee konečně rozehrál? Cítí, že mu začíná téct do bot a snižuje na 6:8!
Zápas o bronz se odehrává v nečekaně jednoznačném duchu. Sen pokrčuje v tlaku a vybudoval si náskok 7:1, Lee vůbec nestíhá.
Lakshya Sen nedal v prvním setu Zii Jia Leemu z Malajsie žádnou šanci, vypracoval si sedm setbolů a proměnil hned ten první.
V koncovce prvního setu má nadále navrch hráč z Indie, jenž udržuje komfortní náskok 19:13 a dva body jej dělí od zisku prvního setu.
Parádní výkon badmintonisty z Indie pokračuje, rozdíl čítá už sedm bodů a aktuální skóre je 13:7.
Lakshya Sen vstoupil do zápasu ve velkém stylu, když si vybudoval slibný náskok 6:2.

Začal zápas o třetí místo.
Všem fanynkám a fanouškům badmintonu přeju krásné pondělní odpoledne. Společně se podíváme na vyvrcholení mužské dvouhry. Čeká nás nejprve bitva o bronz mezi Malajsijcem Zii Jia Lee a Indem Lakshyou Senem, o zlato si to potom rozdají Thajec Kunlavut Vitidsarn a Dán Viktor Axelsen.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:30.

Dvouhra – o medaile (muži)

Vítěz: V. Axelsen (DEN)

koniec udalosti

Späť na online


Štatistiky:
Výsledky
Finále
Kunlavut Vitidsarn (THA) - Viktor Axelsen (DEN) 11:21, 11:21

O bronz
Zii Jia Lee (MSA) - Lakshya Sen (IND) 13:21, 21:16, 21:11