Menu

Ďalšie

Olympijské hry - Surfing

Preteky mužov

Vaast (FRA) a Robinson (AUS)

koniec udalosti

05.08.2024, 22:30 • Teahupoʻo, Tahiti • Semifinále • Karel Jedlička cz

Výsledky:

Kauli Vaast (FRA) – Alonso Correa (PER) 10,96 : 9,60
Jack Robinson (AUS) – Gabriel Medina (BRA) 12,33 : 6,33 (23:38:36)

Druhé semifinále skončilo.

Tak toto semifinále skutečně nebylo reklamou na surfařský sport, druhou polovinu závodníci jen proleželi na prkně a skóre se již nezměnilo. Ve finále se utkají Robinson a Vaast, na Correu a Medinu zbyl boj o bronz.
Gabriel Medina stále vyčkává, žádná z vln mu nestála za snahu, raději šetří síly na poslední pokus, jenže do konce zbývá pouhá minuta.
Moře je klidné a surfaři i diváci na okolních lodích stále marně vyhlížejí vlnu, běží přitom již 27. minuta.
Medina začíná být netrpělivý, ale s počasím nic nenadělá. Rozbíhá se 23. minuta druhého semifinále a stále nedostal příležitost zaútočit na postup.
Několik minut teď závodníci vyčkávají na další příhodnou vlnu. Robinson se pokusil najet, ale po vteřině si znovu lehá. Mistr světa Medina má stále jen jeden platný pokus, do konce zbývá 11 minut.

Nádherným kouskem však favorita trumfnul Jack Robinson! Přes hřeben vlny dokázal pod sprškou projíždět dobrou půlminutu, opakovaně se vracel na hřbet, chodil do otoček a vysloužil si 7,83 bodu, což se bude těžko překonávat!

Oba borci najížděli prakticky současně. Medina z nízké vlny vyždímal, co se dalo, dokázal se i vracet na hřbet a udržel se na prkně. Od jury dostává 6,33 bodu a jde do vedení před Robinsona, jehož akce nebyla tak povedená a přinesla jen 4,5 bodu.
Jako první se vydal na vlnu Robinson, ale okamžitě skončil ve vodě a zapisuje jen symbolických půl bodu.
Oba závodníci zatím těsně bok po boku vyčkávají na příhodnou chvíli, za prvních pět minut jim ještě oceán neposkytl možnost předvést své umění.
Úřadující mistr světa Gabriel Medina je v druhém semifinále jasným favoritem proti o čtyři roky mladšímu Australanu Jacku Robinsonovi.

Začalo druhé semifinále.

Výsledek 1. semifinále:

Kauli Vaast (FRA) – Alonso Correa (PER) 10,96 : 9,60

První semifinále skončilo.

Correovi už nezbývá než si dopádlovat rukama alespoň na menší vlnku, ale zázrak se nestal a nedostal příležitost výrazněji zabodovat. Je rozhodnuto, prvním finalistou se stává rodák z Tahiti Kauli Vaast.
Začala předposlední minuta. Correa musí zabodovat za 5,30, výhodou je přednost při nájezdu na příští vlnu. Mnoho času již šestadvacetiletému Jihoameričanovi nezbývá, bude to hop anebo trop.
Zadařilo se opět Vaastovi, který si zlepšil druhou hodnocenou vlnu přes pět bodů a tři minuty před koncem vede 10,96:9,60.
Do konce prvního semifinále zbývá pět minut a oba surfaři teď nějaký čas vyhlížejí další vlnu, jenže Tichý oceán dělá čest svému jménu.

Ve 22. minutě půlhodinového klání předvedl podobnou jízdu na postupně až na hladinu klesající vlně i Vaast, na jeho skóre se dlouho čekalo, ale nakonec dostává 5,83 bodu, což znamená, že jeden z rozhodčích ho ohodnotil o půlbod výše než nejlepší Correovu vlnu. Francouz se tak dostává celkově do těsného vedení 9,83:9,44.
Peruánec nechal Francouze v úvodu vyplýtvat síly a teď pokračuje ve svých kreacích a navyšuje své skóre ze dvou nejlepších vln na 9,44.

Alonso Correa zaútočil, dokázal se dvakrát nádherně povozit na hřbetu vlny a od poroty dostává vysokou známku 5,67 bodu, čímž přebírá vedení v tomto semifinále.
V 11. minutě při nájezdu na vlnu uletělo prkno Correovi, který tak získává nízké body, konkrétně 1,37. Oba borci tak mají po dvou hodnocených pokusech a Francouz je ve vedení 6,00:4,04 bodu. Stále nic, co by se nedalo jednou trochu povedenější vlnou dohnat.
Spláchnut byl nakonec opět Vaast, ale po bleskovém nastoupení na prkno a velice efektním provedení v těžkých podmínkách získává první slušně ohodnocený pokus, konkrétně za rovné 4 body.
Ze zpěněných vln se nakonec vynořil Vaast, který teď získává nepatrný náskok s 2,87 bodu v součtu obou vln. Na opravdový kousek hodný olympijských medailistů stále čekáme.
Peruánec Correa se na vlně povozil o něco déle, i když měl také co dělat, aby se udržel na prkně. Prozatím přebírá vedení s bodovým ohodnocením 2,67.
Ve 4. minutě zapisuje první pokus Francouz, či chcete-li podle místa narození Tahiťan Vaast, dva body jsou malým základem.
Několikametrová vlna teď vyloženě spláchla oba závodníky, toto se sjet nedalo a zatím Peruánec i Francouz čekají na příhodný okamžik k zahájení prvního útoku.

1

Surfaře po několikadenním čekání vítá poměrně rozbouřené, ale v rámci možností regulérní moře.

Závod začal.
Momentálně je potvrzeno, že by semifinále mužů mělo začít v 22:30 s následujícím časovým programem:

22:30 – Semifinále mužů
23:42 – Semifinále žen
00:54 – O 3. místo mužů
01:35 – O 3. místo žen
02:16 – Finále mužů
02:57 – Finále žen
Závod je znovu odložen kvůli nepříznivým podmínkám. Kolem 21. hodiny by mělo padnout rozhodnutí, zda bude moci semifinále mužů začít ve 22:30. Další závody by se posunuly podle toho.
Je tu další výrazné odložení, aktuálně je celý zbývající program přesunut na pondělní večer, mužské semifinále by se mělo uskutečnit v 19 hodin středoevropského času.
Závod je odložen, mužské semifinále se pojede o půlnoci středoevropského času.
Semifinále se nadále pojedou jako třicetiminutové rozjížďky, přičemž každý závodník má neomezený počet pokusů na vlnách a do celkové známky se mu počítají dvě nejlepší hodnocení.

Hodnotí vždy pět rozhodčích, přičemž nejlepší a nejhorší známka se škrtá a jednoduše se udělá průměr ze zbývajících tří hodnocení.
Start mužského semifinále byl nakonec posunut až na sobotu 19 hodin středoevropského času a vše nasvědčuje tomu, že by se čtvrtfinálová fáze měla v tento termín opravdu uskutečnit.

Čtvrtfinále se uskutečnilo v noci ze čtvrtka na pátek a rozhodlo se o následujícím složení pro semifinále:

1. semifinále
Alonso Correa (PER) – Kauli Vaast (FRA)

Šestadvacetiletý Peruánec Alonso Correa do závodu vstoupil vítězstvím ve třetí rozjížďce prvního kola se ziskem 14,33 bodů. Tím se automaticky kvalifikoval do kola třetího, v němž porazil Jihoafričana Jordyho Smithe se ziskem 15,00 bodů. V dramatickém čtvrtfinále pak zdolal Japonce Rea Inabu.

Dvaadvacetiletý Kauli Vaast, místní rodák z Tahiti, v prvním kole skončil až druhý v sedmé rozjížďce za 13,63 bodů, musel tak do druhého kola, kde porazil Jihoafričana Matthewa McGillivraye se ziskem 14,03 bodů, ve třetím kole zdolal Američana Colapinta za 15,10 bodů a ve čtvrtfinále si v souboji dvou mužů reprezentujících Francii zdolal Joana Durua se ziskem 15,33 bodů.

2. semifinále
Gabriel Medina (BRA) – Jack Robinson (AUS)

Třicetiletý rodák z Sao Paula Gabriel Medina začal soutěž vítězstvím ve čtvrté rozjížďce prvního kola za 13,50 bodů, ve třetím kole pak téměř až deklasoval Japonce Kanou Igarašiho za 17,40 bodů, když v tom byla i známka 9,90, která tvoří olympijský rekord. Ve čtvrtfinále pak se ziskem 14,77 bodů jasně porazil svého krajana Joaa Chiancu, když celou rozjížďku měl zcela pod kontrolou.

Šestadvacetiletý Australan Jack Robinson musel kvůli druhému místu ve druhé rozjížďce prvního kola (13,36 bodů) do druhého kola, které vyhrál nad Peruáncem Mesinasem, když se mu povedla skvělá jízda za 9,87 bodů a dohromady měl 16,87. Ve třetím kole pak vyřadil Johna Johna Florenceho z USA za 13,94 bodů. V dramatickém čtvrtfinále s několika obraty pak díky bodové hodnotě 15,33 porazil krajana Ethana Ewinga.
V pondělí se kvůli nepříznivým podmínkám neodjelo třetí kolo žen, v úterý byly závody zrušeny kompletně. Celý program se posouvá. Další pokus dostanou surfaři a surfařky ve středu.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 23:48.

Preteky mužov

Vaast (FRA) a Robinson (AUS)

koniec udalosti

Späť na online


Štatistiky:
Výsledky:
Kauli Vaast (FRA) - Alonso Correa (PER) 10,96 : 9,60
Jack Robinson (AUS) - Gabriel Medina (BRA) 12,33 : 6,33