Menu

Ďalšie

Olympijské hry - plávanie

1500 m volný styl – muži

Vítěz: B. Finke (USA)

koniec udalosti

04.08.2024, 18:37 • Paris La Défense Arena • Finále • Michal Hromas cz

Konečné pořadí finále

Bobby Finke (USA) 14:30,67 min WR
Gregorio Paltrinieri (ITA) 14:34,55
Daniel Wiffen (IRL) 14:39,63
David Betlehem (HUN) 14:40,91
Kuzey Tuncelli (TUR) 14:41,22
Ahmed Džuádí (TUN) 14:43,35
David Aubry (FRA) 14:44,66
Damien Joly (FRA) 14:52,61 (18:59:22)

Konec

Závod skončil.

F

Bobby Finke se stává olympijským vítězem na trati 1500 metrů volným způsobem! Zároveň překonává 12 let starý světový rekord Sun Janga, a to o 35 setin sekundy! Hodnota nového nejlepšího výkonu v historii je: 14:30,67!

Na druhé pozici doplaval s odstupem takřka čtyř sekund Paltrinieri, ttřetí končí zklamaný Ir Daniel Wiffen.

F

Čára ukazující světový rekord Suna se nemilosrdně blíží k rukám Finkeho. Toto bude těsné.

F

Posledních 100 metrů do konce finálového závodu a Finke jasně vede. Stříbro by si měl udržet Paltrinieri a bronz Wiffen. Oba domácí závodníci jsou daleko vzadu.

F

Také Paltrinieri už je rychlejší než Sun v roce 2012. Dnes to opravdu vypadá na světový rekord! Finke už je o víc jak dvě vteřiny před nejlepším výkonem historie!
Paltrinieri z druhé pozice ztrácí sekundu a půl. Wiffen je o další tři vteřiny zpět třetí. To vše 200 metrů před koncem.

F

Do konce finále zbývá 400 metrů. Virtuální linie světového rekordu už se dotýká pouze pat Finkeho! Američan dře, ale Paltrinieri se drží skvěle o nějaké dvě sekundy za ním. Widden stále s pohodlným náskokem třetí. Tuncelli a Betlehem bojují o pátou pozici.

F

Kilometr je minulostí a Finke znovu zvyšuje náskok na Itala, kterému už naděluje vteřinu a tři desetiny. Wiffen bude muset zabrat, jeho odstup už je tři a půl sekundy.
Finke útočí na světový rekord! Zelená čísla ukazují -1,39!

F

Závod se překlopil do druhé poloviny. Finke plave stále o půl vteřiny před nejlepším výkonem historie. Meta 850 metrů ukazuje jeho náskok 56 setin na Paltrinieriho. Wiffen zrychluje a je o sekundu a půl zpátky.

F

Gregorio Paltrinieri je už pouze šest desetin za Američanem. Také Wiffen se začíná dotahovat. Naopak za ním už je díra dvou vteřin, kterou mají Betlehem a Džuádí. Aktálně je odplaváno 700 metrů.

F

Bobby Finke plave na úrovni světového rekordu! 600 metrů zvládl pod pět minut a 48 sekund, což je dokonce o něco málo lepší než výkon Suna z roku 2012.

F

Plavci za sebou mají už třetinu finálového závodu. Paltrinieri se mírně přiblížil k Finkemu. Za nimi už se na bronzovou příčku proplaval Daniel Wiffen. Nedaleko za Irem se nachází Maďar Betlehem.

F

Výhodu víc jak celé délky těla už má před druhým Paltrinierim Bobby Finke. Na 350 metrech se to rovná stále vteřině a půl. Tuncelli odpadl na šesté místo, třetí je naopak nově Tunisan Džuádí. Wiffen pokračuje v plavbě na čtvrté pozici s mankem tří sekund na Finkeho.

F

Finke už si buduje náskok vteřinu a půl na Itala. Dost už na ostatní ztrácí Damien Joly.

F

Po 150 metrech je stále první Američan. Na druhé místo už se dostal Paltrinieri před Tuncelliho. Ir Wiffen drží čtvrtou pozici.

F

První padesátku zvládá nejlépe Bobby Finke těsně před Turkem Tuncellim ve druhé dráze.

Start

Finále začíná.
Tribuny už vítají jednoho finalistu po druhém. Největší aplaus samozřejmě sklízí domácí duo Aubry s Jolym.
Startovní listina

Damien Joly (FRA)
Kuzey Tuncelli (TUR)
Ahmed Džuádí (TUN)
Daniel Wiffen (IRL)
Gregorio Paltrinieri (ITA)
David Aubry (FRA)
Bobby Finke (USA)
David Betlehem (HUN)
Soutěže plavců v Paris La Défense Areně čeká poslední večer a medaile se budou rozdávat celkem ve čtyř disciplínách. Druhou z nich bude 1500 metrů volným způsobem mužů.
Favoritem a zároveň vítězem rozplaveb je Ir Daniel Wiffen, který už zde ovládl trať na 800 metrů. Zároveň je letošním světovým šampionem na 800 i 1500 metrů.
Jeho vyzyvateli budou určitě tři muži, kteří za ním doplavali ve finále osmistovky. Konkrétně stříbrný Bobby Finke z USA, držitel bronzu Gregorio Paltrinieri a čtvrtý Tunisan Ahmed Džuádí. Solidní rozplavbu měl domácí David Aubry.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:36.

1500 m volný styl – muži

Vítěz: B. Finke (USA)

koniec udalosti

Späť na online