Menu

Ďalšie

Olympijské hry - cyklistika BMX

Freestyle – muži

Vítěz: J. Torres Gil (ARG)

koniec udalosti

31.07.2024, 14:45 • Place de la Concorde • Finále • Adam Kodet cz

Konečné pořadí:

1. Jose Torres Gil (ARG) 94,82 b
2. Kieran Darren David Reilly (GBR) 93,91
3. Anthony Jeanjean (FRA) 93,76
4. Marcus Christopher (USA) 93,11
5. Rimu Nakamura (JPN) 90,89
6. Gustavo Batista de Oliveira 90,20
7. Justin Dowell (USA) 88,35
8. Ernests Zebolds (LAT) 87,14
9. Martin Logan (AUS) 64,40 (15:43:09)
S těmito slovy se s vámi po neuvěřitelném zážitku loučím a věřím, že si cestu k freestyle BMX opět najdete. Stojí to za to.
Absolutně neuvěřitelné finále ve freestyle BMX je za námi já bych jen rád podotkl, že spektakulárnější podívanou zřejmě jen tak neuvidíte, s plným respektem k dalším sportovcům a disciplínám. Novým olympijským vítězem je překvapivě Argentinec Jose Torres Gil, který ukázal originální jízdu plnou masivních a obrovských transferů, do kterých dokázal nacpat až nemožné kombinace triků v obrovské dynamice a rychlosti.

Brit Kieran Darren David Reilly sice ukázal ve svých jízdách asi trochu vyšší technickou obtížnost triků, ale celkový elektrizující dojem z Argentincovy první jízdy u rozhodčích nepřekonal. Bronz putuje zásluhou Anthonyho Jeanjeana do Francie, ale miláček tribun by svým parádním výkonem spoustu dalších závodů vyhrál. Dnes byla úroveň ale opravdu super vysoká. Přitom double backflip a 720 double flair nepředvedl nikdo jiný. 93,76 ale stačilo jen na třetí místo.

A to ještě obhájce titulu Logan Martin ani jednu ze svých jízd nedojel po poměrně laciných chybách. I tak jsme ale viděli jeho neskutečný bike flip a dvojtý flair. Čtvrtý Marcus Christopher zapsal 93,11 bodů za asi nejvyšší množství triků ze všech, které do své jízdy stihl nacpat, ani za tohle vysoké skóre ale dnes medaili nebere, stejně jako mistr letu Rimu Nakamura za 90,89 bodu. Přes 90 bodů se dostalo hned šest z devíti jezdců WOW!

Závod právě skončil!

9

Nestačí! Reilly se zlepšuje o dvě desetiny, 9 desetin mu ale na Argentince chybí! Olympijským vítězem je Jose Torres Gil!

9

Posledním, který to mohl změnit pořadí na čele, byl Kieran Reilly. Potřeboval svou jízdu jen dočistit, přidat tam snad ani nic nešlo. Obrovská 720tka na úvod s několika barspiny. 360 tailwhip transfer se dvěma barspiny hned nato. Dvojitý tailwhip přes rampu spine a masivní tabletop transfer až na vysokou zeď. 360 double tailwhip s barspinem, jak to může stihnout? Opět trojitý barspin, navíc provedení je o chloupek čistší než v první jízdě. Dvě další 540tky a na závěr obrovská 720tka se dvěma tailwhipy a rocket airem. Brit na závěr zahodil kolo a bude čekat, jestli to bude stačit na zlato, nebo ne.

8

Marcus Christopher stejně jako Martin začal čtverným tailwhipem a 360tkou se tak dostal na quarter pipe rampy. 720 backflip přes spine, nádhera. Masivní transfer přes zeď a backflip s tailwhipem a barspinem. Pěkný a vysoký flair a pak parádní 720 transfer. Na každém skoku se snaží udělat trik, možná jich má během jízdy nejvíc ze všech. Double tailwhip backflipa flair na závěr, to bylo skvělé představení. Na medaili ale nestačí, i když píše masivních 93,11 bodu. Takhle kvalitní dnešní soutěž je. Američan je čtvrtý a na bramborové příčce zůstane.

7

Logan Martin byl pod tlakem po pádu v první jízdě u rutinního triku. Ve druhé opět začal quad tailwhipem, pak si přeskočil transferem na quarter pipe rampy a tam vystřihl double flair. Jenomže na rampě spine se při barspin backflipu zadrhnul zadním kolem o hranu rampy a bylo po nadějích. Obhajoba se nekoná, Martin jízdu ani nedojede a je zklamaný.

6

Justin Dowel moc dobře věděl, že ke své jízdě musí přidat něco extra spektakulárního, ještě v kontrastu s výkonem Jeanjeana. Jel na samotnou hranu rizika, prvních pár triků, včetně triplě barspinu a několika kombinací tailwhipů s dalšími triky mu vyšlo. No a po jedné z 360tek se sám zastavil v rampě a jízdu 20 sekund před jejím koncem ukončil. Asi věděl, že dnes to pro něj není ono. 54,60 a Dowell zůstane šestý.

5

Nakonec ne! Rozhodčí si dali na čas, tohle byla opravdu jedna z nejlepších freestyle BMX jízd, jakou jsem kdy viděl. I tak je za to ale Jeanjean odměněn "pouze" 93,76 body a je druhý!

5

Anthony Jeanjean po pádu v první jízdě hned na začátku musel zkoncentrovat všechny své mentální síly do následující minuty. Double tailwhip backflip tentokrát vyšel a Francouz jede dál. No a pak? V reálném čase jsem ani nestihl spočítat všechny ty otočky, ale byl to zřejmě 720 reverse double flair s transferem, který ustál. Triple tailwhip backflip v neuvěřitelné výšce, Jeanjean čerpá neskutečnou sílu z podpory tribun. A na závěr ustál i dvojitý backflip a dva následující flairy. Jak to vůbec Jean Jean stihl nacpat do jedné minuty? Tohle musí být vedení!

4

Rimu Nakamura už má devadesátku v kapse, ve druhé jízdě potřeboval trošku více čistoty v provedení, aby se posunul. Začíná double tailwhip backflipem a přidává transfer se 720 no hander rocket airem. Double barspin přes spine a další a vysoká 720tka. Ukázal jako jediný i trik suicide, kdy se sám otočí o 360 stupňů kolem kola. Provedení bylo trochu čistší, ale stačí to jen na malé zlepšení na 90,89 bodu. Stále ale Japonec sahá po medaili a je třetí.

3

Jose Torres Gil je v neskutečné formě. Mistr transferů zase vystřihl 360 double tailwhip trasfer na úvod a následně třeba barspin 720tku. Backflip přes spine, rychlost si udržel pro další trojitý tailwhip. Jose si uchoval dynamiku i rychlost, ale jako by druhá jízda neměla takovou jiskru a šťávu, jako ta první. Chybu ale neudělal a i tak zapisuje parádních 92,12 bodů. Zůstává na 94,82 a bude čekat, jestli ho někdo překoná. Rozhodně na to mají Nakamura, Logan i Reilly.

2

Gustavo Batista de Oliveira zaskóroval v prvním kole přes 90, ani tak to nestačilo na pódium. Druhou jízdu začal 360tkou s tailwhipem a barspinem, následoval vysoký no hander transfer. Double barspin backflip a pak dokonce trojitý barspin. Supervysoký tabletop transfer a dvojitý tailwhip přes pyramidu. 360 flair na quarterpipe rampě a backflip a flair na závěr. Další parádní jízda, při které se ale nezlepšíl a píše 88,88 bodů. Zůstává tedy na svém.

1

Ernests Zebolds je v laufu druhou jízdu odstartoval z jiného místa a začal zajímavou 360tkou no hander, hned následovanou další 360tkou. Přidal no hander backflip, 360tku se dvěma barspiny a no handerem. Snažil se využít co nejvíce ramp a v hlavě se připravoval na kombinaci quad tailwhipu a následné 540tky. Na závěr se ještě zatočil pro diváky na zadním kole a 180tka s dopadem na fakie, tak jak jsme u něj zvyklí. Lotyš se zlepšil na 87,14, medaile z toho nebude. Ale radost ze dvou perfektně provedených jízd mu to nesebralo.

Pořadí po 1. jízdách:
1. Jose Torres Gil (ARG) 94,82 b.
2. Kieran Darren David Reilly (GBR) 93,70
3. Rimu Nakamura (JPN) 90,35
4. Gustavo Batista de Oliveira (BRA) 90,20
5. Justin Dowell (USA) 88,35

9

První kolo uzavřel vítěz kvalifikace a borec, který už ustál třeba trojitý flair, Kieran Reilly. Jízdu začal masivní 720tkou a pak hned další s transferem na vrchní sekci s rampami. Čtverný tailwhip přes spine a pak trojitý tailwhip 360 s x-upem. Některé z neskutečně kombinovaných triků je u něj třeba trochu dočistit, ale to co předvádí je neuvěřitelné, občas to vypadá jako při videohře. 720tka se dvěma tailwhipy a rocket airem a na závěr front flair, naprostá paráda. Když to Brit vyčistí, vyhraje. Teď totiž dostává 93,70 bodu a je druhý za Argentincem Torresem Gilem.

8

Favorité kvůli parádním prvním jízdám soutěže jsou pod větším tlakem, než asi sami předpokládali. Ani Marcus Christopher se nevyvaroval chyby. Na úvod to vypadalo na 360 quad tailwhip a poté masivní 720 backflip a velký transfer. Jenže u dalšího skoku a salta vůbec nevyhodnotil směr letu správně, upadl a píše jen 29,40 bodu. Naštěstí pro něj se ve finále počítá jen lepší z obou jízd.

Freestyle – muži

Vítěz: J. Torres Gil (ARG)

koniec udalosti

Späť na online


Štatistiky:
Konečné pořadí
1. Jose Torres Gil (ARG) 94,82 b
2. Kieran Darren David Reilly (GBR) 93,91
3. Anthony Jeanjean (FRA) 93,76
4. Marcus Christopher (USA) 93,11
5. Rimu Nakamura (JPN) 90,89
6. Gustavo Batista de Oliveira 90,20
7. Justin Dowell (USA) 88,35
8. Ernests Zebolds (LAT) 87,14
9. Logan Martin (AUS) 64,40
Startovní listina
1. Ernests Zebolds (LAT)
2. Gustavo Batista de Oliveira (BRA)
3. Jose Torres Gil (ARG)
4. Rimu Nakamura (JPN)
5. Anthony Jeanjean (FRA)
6. Justin Dowell (USA)
7. Logan Martin (AUS)
8. Marcus Christopher (USA)
9. Kieran Darren David Reilly (GBR)